Een cv maken: het gaat om ‘hoe’ je het leest, niet ‘wat’ je leest

Een cv maken: het gaat om ‘hoe’ je het leest, niet ‘wat’ je leest

Ik geef advies aan mensen die een goed cv willen maken, zowel in vorm als in tekst. Het gaat voornamelijk om hoe het cv gelezen wordt en niet per sé wat er staat, gek he?

Blijf op de hoogte: volg mijn uitgelichte verhalen via Linkedin

Een curriculum vitae bevat verschillende facetten waar je op moet letten. Denk natuurlijk aan de inhoud, maar ook aan de grootte, of aan het kleurgebruik? Welke letter gebruik je? Bevat het een portretfoto? Wie heb ik nou eigenlijk voor mij? Graag wil ik even de focus leggen op vorm.

Is het cv of c.v.?

Dit alles bepaalt de toon van je cv. Deze is EXTREEM belangrijk en 2-3 kantjes cv is overigens fantastisch, maar haal je dit niet? Dan heb je hier een paar simpele tips: het gaat namelijk om ‘hoe’ je het leest, niet ‘wat’ je leest, ook bij een cv. En ja, het is ‘het cv’, niet ‘CV of C.V. of c.v’ en het betekent levensloop in het latijn. Mooi he?

Dus zorg ervoor dat je cv goed te lezen is

Zorg ervoor dat je cv lezen als prettig wordt ervaren. Want wij lezen een artikel of een read vanaf een scherm in verschillende fases. Eerst scan je het artikel, waar je de kop ziet en een afbeelding (die je nog zou kunnen triggeren om te klikken) en dan begin je eigenlijk pas echt met lezen. Even een check in max. 2 seconden: wat heb ik voor mij liggen en ga ik dit lezen? Ja dit ga ik lezen, en dan ga je lezen. Zo werkt het ook met een cv.  Je scant als het ware het cv en bepaalt dan gelijk als lezer of het de moeite waard is. Zeker als je meerdere cv’s moet gaan lezen. “Efficiency is key!” Bovendien is een cv scannen DE manier van omgaan met cv’s lezen. Dus vorm is hier belangrijker dan inhoud. Niemand leest een cv wat niet te lezen is.

Beste versie van jezelf

DUS als het cv van jou is, wat kun je dan doen om de beste versie van jezelf te tonen aan de bestemde lezers?
Een cv komt samen met een motivatie. Tegenwoordig kan deze een iets andere vorm hebben dan de klassieke brief. Denk aan een E-mail, een ingevuld contactformulier of een berichtje via LinkedIn. Daar waar je virtueel even zwaait van; ‘Goedendag of hallo, ik ben X en ik zag de vacature van Y bedrijf. Graag reageer ik hier even op… bijgevoegd mijn cv.’

Puntensysteem

Op dat moment word je gelijk beoordeeld door de persoon die het opent. Er gaat een soort puntensysteem lopen:
• Wat is de toon van de tekst en portret? ZAKELIJK of GEMAKKELIJK? Dat zegt namelijk veel over de persoon.
• Past deze persoon in ons bedrijf?
• Is zij of hij gekwalificeerd voor de functie?
• Wat is de geschiedenis?
• De ervaringen van anderen met deze persoon? 

Allemaal vragen die steeds dieper gaan als een ui die langzaam wordt afgepeld en leiden tot de ultieme klapper. Namelijk de slotvraag: ‘Ga ik deze persoon uitnodigen voor een gesprek?’

Wees interessant

Als mensen dus vragen aan mij; ‘Waar moet ik op letten bij het vormen van een cv?’ Dan is dit je antwoord: zorg ervoor dat je de moeite waard bent om uitgenodigd te worden. Want zodra het antwoord ‘ja’ is dan zijn er een aantal vragen omhoog gekomen en is er dus interesse! Dit kun je vervolgens heel goed tackelen in een eerste gesprek. Sterker nog, zo gooi je beide partijen een aantal vragen in de schoot waar het gesprek om kan draaien. Zo weet jij dus ook wat je moet beantwoorden in een eerste gesprek en hoef je je niet nerveus af te vragen wat ze zullen gaan vragen. Zorg ervoor dat je interessant bent, want dan is het sollicitatiegesprek altijd relevant voor beide partijen en 100% gegarandeerd een leuk gesprek. En zo maak je solliciteren makkelijker en leuker puur door de focus een keer op vorm te leggen.

Hoe kan ik je helpen?

Ik geef advies aan mensen die een goed cv willen maken, zowel in vorm als in tekst. Het gaat voornamelijk om hoe het cv gelezen wordt en niet per sé wat er staat, gek he?

Recensie van cv scan
Advies op cv

Meer weten hoe ik kan helpen,
bijvoorbeeld een advies op maat?
Stuur mij een e-mail.