Infographics puzzelen

Infographics puzzelen

Van Excelsheets naar één afbeelding

De wereld om ons heen verandert. We bewegen ons in snel tempo in de richting van een CO2-neutrale, 100% duurzame en digitale planeet. Om de energietransitie waar te kunnen maken neemt Engie consumenten, instellingen en bedrijven aan de hand. Dit vraagt om een duidelijke communicatie.

Klant
Engie (via Fourleaf)

Opdracht
Het ontwikkelen van infographics

Doel
Visueel een verhaal vertalen

Dienst
Visuele identiteit, Interne communicatie

Engie infographics

Het oplossen van een puzzel
Zodra er een nieuw project start, ligt de focus op het zo snel mogelijk visueel maken van de gegeven briefing; je moet zo snel mogelijk naar de finish-line. Rekening houdend dat de inhoud (functie) overeind blijft staan bij het bepalen van de vorm (form). Door deze stap snel te nemen pak je snel de essentie van de inhoud en kun je later energie stoppen in het tweaken naar een goed begrijpende vorm. Aan het einde van het proces ligt er een heldere infographic op tafel die vervolgens op meerdere plekken intern gecommuniceerd mag worden.

Huisstijl en de FLUX
Engie bevat een eigen huisstijl met vooral nadruk op de kleur blauw. Deze huisstijl wordt ondersteund met een geheel kleurenpalet en zij gebruikt altijd 1 standaard vorm in haar branding en layout namelijk, genaamd de Flux. Dat is een soort worm-capsule achtige vorm die ze vrijstaand veel gebruiken. Deze Flux moest daardoor qua kleur en vorm aangehouden worden en de gehele beeldtaal bevat dezelfde rondingen en referenties naar deze capsule-achtige vorm. Kijk bijvoorbeeld hieronder naar de grafieken op de tablet of de rondingen van de oren.

Wat is bijvoorbeeld de rol van Engie in een groot duurzaamheidsproject?
In de tijd dat ik bij Fourleaf werkte, werkte ik vooral aan projecten van Shell en Engie. Daar waar ik visuele oplossingen bouwde voor complexe en technische zaken. Zo was de wens om met een zo simpel mogelijke infographic veel technische zaken te kunnen uitleggen. Wat is bijvoorbeeld de rol van Engie in een groot duurzaamheidsproject? Deze infographics werden ingezet bij interne communicatie en in whitepapers. Hieronder een voorbeeld van Nieuw Reijerwaard, een duurzaam bouwproject naastgelegen Rotterdam en Barendrecht.

De infographics publiceren
Engie brengt met regelmaat whitepapers uit die voor geintereseerden is te downloaden. Deze bevatten ieder een eigen thema van waar Engie zich mee bezig houdt. De whitepapers gingen vaak over Smart Maintenance en sloten daardoor naadloos aan de informatie die de infographics vertellen.